Home  ›  Seeds  ›  SUNFLOWER  ›  Clearfield sunflower JENOVA CL

Seeds

Clearfield sunflower JENOVA CL

Seeds  |  Caussade Semences
Only from Bulagro!
 • Characteristics
 • Video
 • Contact us

Слънчогледовият хибрид Дженова се отличава с редица предимства: силен начален старт при поникване, изравнен, стабилен посев, а семките са плътни и с високо маслено съдържание. Подходящ е за отглеждане в студени райони и е с отлична устойчивост на суша. В края на цикъла Дженова отдава много бързо влагата. През стопанската 2017-та година хибридът се представи повече от стабилно във всички региони на страната, със средни добиви от 280-290 кг/дка в южна до 350-380 кг/дка в северна България.

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ХИБРИДА:

 • Средно ранен хибрид
 • Двулинеен, линолов
 • Височина на растението - 147 см
 • Пита - средно голяма
 • Профил - полуизправен
 • Форма - изпъкнала
 • Физиологична зрялост - средно ранна
 • Цъфтеж - средно късен
 • Масленост - 47,6%
 • Специфично тегло - 40,5
 • Посевна норма: 6 300 - 6 700 реколтирани растения на декар

ПРЕДИМСТВА:

 • Добър начален старт;
 • Clearfield хибрид
 • Добра адаптивност към различни почвено - климатични условия;
 • Подходящ за отглеждане в региони с по-ниски температури;
 • Високо съдържание на масло;

ЕТО КАКВО СПОДЕЛЯТ НАШИТЕ КЛИЕНТИ ЗА СЛЪНЧОГЛЕД ДЖЕНОВА:

Мнения от 2017-та година:

 • Гиоргиос Константинос Анастасиу, земеделски производител в с. Изворово, общ. Търговище

„Хибридът Дженова го сея вече 3 години. През първата направих опит с него върху 400 дка и получих много добри резултати, отчетохме около 250 кг/дка, което е рекорд в общината. Затова следващите две години реших да сея основно този хибрид. Дженова ме спечели с това, че излезе много устойчив и на влага, и на суша, даже на градушка, както стана тази година. Освен това се развива много добре.“ Хибридът не разочаровал фермера и през последната стопанска година. „Почвите в района, където работя, не са еднакви - има и по-слаби, има и по-плодородни. Освен това климатичните условия тази година бяха много трудни. Пролетта като започна сеитбата имаше много дъждове и ниски температури. Около 30-40 дена след сеитбата пък падна лоша градушка. Но по мои наблюдения, това не повлия на развитието на слънчогледа и след жътвата Дженова ме зарадва отново с висок добив. Под 200 кг/дка не съм падал, а рекордът ми беше от едно поле - 320 кг/дка. Като практичен земеделец, Гиоргиос Анастасиу заложил и слънчогледови хибриди на конкурентна фирма, за да сравни развитието и крайните резултати. По-добре по всички параметри се представил Дженова. „Да, направих такъв опит и разликата беше съществена - по-големи пити, добре озърнени, по-тежка семка. Изобщо разликата си личи видимо. Маслеността беше около 44- 45%. Мога да кажа, че Дженова покрива всички мои очаквания.“ Неслучайно хибридът Дженова привлякъл вниманието и на други земеделци. „Постоянно имам запитвания от мои колеги какъв е този слънчоглед. С удоволствие го препоръчвам на всички, защото е много добро решение, особено за условията на Северна България, където аз го отглеждам.“

 • Невзат Мехмед Ахмед, с. Смирненски, общ. Русе

„Миналата година засях 500 дка Дженова, от които съм получил среден добив 370 кг., а от 44 дка земя изкарах цели 490 кг.! И най-важното – маслеността му беше 44,2%, благодарение на което ми го изкупиха за маслобойна.“

 • Жечка Дрянова, ЗК „Звезда“, с. Михайлово, общ. Стара Загора

"Кооперацията сее Дженова от две години. Първата година направихме опити с различни хибриди на Косад Семанс и именно Дженова се представи най-добре от всички. През 2017-та година увеличихме значително площите, засяти с Дженова, и отчетохме среден добив от тях 292,5 кг/дка. Това беше най-добре представилият се хибрид при нас през тази стопанска година. За следващия сезон определено смятаме да увеличим още декарите със Дженова и го препоръчвам горещо на всички, защото резултатът е отличен и съм сигурна, че и занапред ще продължи да се представя така добре, както и досега.“

Мнения от 2017-та година:

 • Георги Таров, с. Вълчитрън:

"Тази година екстремните климатични условия подложиха хибридите на сериозни изпитания – имахме около 90 дни суша. Дженова изпробвах за първи път на около 20% от площите си, или 1000 дка, и съм щастлив да заявя, че той се представи най-добре от абсолютно всички слънчогледови хибриди на моите полета. За него съм полагал същите грижи, като при всички останали, но в тази суша той наистина показа много добри резултати. При всички слънчогледи използвах микрогранулиран тор от Булагро и всички посеви тръгнаха много добре, но специално Дженова вървеше много мощно и винаги ги изпреварваше. Видимо си личеше, че стъблата бяха по-дебели и листата - по-големи, питата беше по-едра и цялата озърнена, въпреки сушата. Наложи се пръскане с хербицид, което Дженова понесе без стрес и растенията се реколтираха много добре. 340 кг/дка беше средният добив от Дженова, което е абсолютно отличен резултат за тази година. За сравнение, най-високият добив сред всички останали хибриди беше 290 кг/дка. Oтчетохме и 46% масленост, което доведе до допълнителни бонуси от компаниите, които го изкупиха."

 • Ивайло Цветков, гр. Гулянци:

"Използвам само хибридите на Косад Семанс и тази година реших да пробвам новото им предложение – Дженова, на половината от площите си – около 300 дка. Резултатите, които отчетох, бяха 300 кг/дка, което за тази сушава година е предоволно. Хибридът е с добра коренова система, перфектно стъбло и озърнена пита. Нисък е – средната му височина е 1.30 – 1.50 см, което го прави много устойчив на полягане."

 • Тодор Желев, с. Гита, общ. Чирпан:

"През тази година за първи път засяхме хибрида Дженова на 1500 дка. Приложихме стандартна технология – сеитбена норма от 7000 -7200 растения/дка, оран на 28-30 см, двукратно култивиране, торене между култивациите с 14 кг карбамид на декар, без вегетационно торене. Освен третиране с Пулсар, изобщо не сме влизали в полето до жътва. Отчетохме добив 215 кг/дка, което за условията и почвите ни мисля, че е много добър резултат. От 21-ви май нямаме дъжд със стопанско значение – изключителна суша, която продължи до жътвата. Растенията разчитаха единствено на влагозапасяването, което е било в почвата. Определено съм доволен от Дженова – поникна дружно, разви се дружно и узря дружно. Планирам догодина отново да сея Дженова и ще го препоръчам на своите колеги."

 • Недялко Костадинов, с. Спасово, общ. Чирпан:

"През изминалата година засяхме около 4000 дка слънчоглед. Дженова реших да изпробвам на площ от 300 дка. Технологията беше като при всички други хибриди, които съм гледал – есенна дълбока оран, на част от площите троен суперфосфат в доза 25 кг/дка и напролет NPK 25 кг/дка предсеитбено, с едно окопаване. Пръскан е с Листего и два пъти сме слагали от бор-съдържащите торове на Булагро. Добивът от Дженова е 208 кг/дка - не звучи много, но имайки предвид каква беше годината, никак не е лош. За сравнение, средният ми добив от всички хибриди слънчоглед е 190 кг/дка, а в нашия регион като цяло добивите не превишиха 200 кг/дка. Смятам да продължа да отглеждам Дженова на по-голяма площ."

 • Димитър Гърдев, гр. Кермен:

"През 2016 г. засяхме около 500 дка с Дженова и получихме среден добив 245 кг/дка, без интензивно торене. Две култивации, пръскане с хербицид и малко листна тор. Средният ни добив от всички площи, засяти със слънчоглед, беше 220 кг/дка. Направи ми впечатление, че не избуява много, не става много висок, в сравнение с другите хибриди, но добивът беше много добър. С кълняемостта също сме нямали никакви проблеми. Друга важна черта е, че когато товарим камионите, при него един и същ камион идва с няколко тона повече, в сравнение с другите сортове. В момента, в който търговците вземат проби, ни повишават изкупната цена, което е доказателство за високото качество и масленост на слънчогледа."

 • Генчо Стайков, с. Зетьово, общ. Чирпан:

"През тази година засяхме 450 дка с хибрида на Косад Семанс Дженова и тъй като е нов, решихме да го изпробваме и на слаби и на силни почви. Годината беше много лоша, но на слабите почви Дженова се представи много по-добре от всички други хибриди. При общ среден добив от 145 кг/дка, при Дженова отчетохме 165 кг/дка. Сигурен съм, че при една добра година ще даде много повече. Ние използваме пакети за торене и растителна защита от Булагро и приложихме една и съща технология при всички хибриди слънчоглед. За следващата година смятам да заложа на 90% от площите си Дженова. Препоръчвам го на всички колеги – Дженова е може би най-добрият хибрид на Косад Семанс."

 • Пенка Илиева, с. Трънково, общ. Стара Загора:

"Тази година изпробвахме на 220 дка хибрида Дженова и сме доволни от резултатите, които получихме. Преди сеитбата приложихме дълбока оран и култивиране, внесли сме NP тор 20 кг/дка и след това пръскахме с Пулсар. Средният добив, който отчетохме от площта, засята с Дженова, е 298 кг/дка. Въпреки неблагоприятните условия, от Дженова получихме с 10 кг/дка повече, в сравнение с другите хибриди, които сеем. Хибридът поникна изравнено и през цялата вегетация изглеждаше по-добре от останалите. Отчетохме и много висока масленост – 47%. През 2017 година ще засеем Дженова на по-голяма площ, препоръчвам и на всички мои колеги да го пробват на своите почви – ще останат доволни." 

Contact us

BULAGRO CENTER Stara Zagora
Central office Stara Zagora, Zheleznik District GPS coordinates: 42.410004, 25.591976 Phone: +359 42 600 171
PRODUCTION BASE Yazdach
Yazdach village, Stara Zagora District GPS coordinates: 42.291732, 25.476855 phone: 0887 901 116
AGROSTORE AND WAREHOUSE Nova Zagora
Nova Zagora, Konyovsko Road GPS coordinates: 42.506028, 26.041212 phone: (+359) 887 604 048
BULAGRO CENTER Polski Trambesh
Polski Trambesh, Ring Road GPS coordinates: 43.370645, 25.643536 phone: (+359) 888 276 949
BULAGRO CENTER DOBRICH
Dobrich, 8 Anton Stoyanov Str. GPS coordinates: 43.589618, 27.819890 phone: (+359) 884 223331
BULAGRO CENTER MONTANA
Montana, Industrial area north GPS coordinates: 43.409713, 23.239466 phone: (+359) 885 433 500
Pepa Miteva
Manager South Bulgaria pesticides, fertilizers, seeds and fuel for region Chirpan
Dimitar Gospodinov
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Stara Zagora
Stoyan Stoyanov
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel Region Stara Zagora
Reneta Yorgova
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel Region Stara Zagora phone: 0888 538 903
Veselina Georgieva
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel Region Nova Zagora
Svetoslav Krastev
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Yambol 1 phone. 0888543817
Yancho Stoev
Sales representative plant protection products, seeds and fertilizers region Bourgas north
Georgi Tashev
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Haskovo and Plovdiv
Pavlina Morova
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Targovishte
Zhana Baeva
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel Region Silistra
Yordan Marinov
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel Region Ruse
Mustafa Bilyal
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel Region Razgrad
Nikolay Nikolov
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Veliko Tarnovo
Darina Alexieva
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Sofia
Ralitsa Eneva
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and oil Region Yambol 2 phone. 0889508388
Miroslava Ivanova
Sales representative crop protection products, fertilizers and seeds region Dobrich
Iliyana Lalova
Sales representative crop protection products, fertilizers and seeds region Pleven phone: 0886665020
Tsvetko Yanev
Sales representative Pesticides, fertilizers, seeds and fuel phone. ​0889354989
Stiliyana Petkova
Manager North Bulgaria Pesticides, fertilizers, seeds and oil region Montana тел. 0884867449 Ел. поща: s.petkova@bulagro.com
Irena Antova
Sales representative Plant protection products, fertilizers, seeds, fuel Region Vratsa 2 Phone: 0884094460
Daniel Petrov
Sales representative Plant protection products, fertilizers, seeds, fuel Region Ruse 2 Phone: 0​889351837